Ook dit jaar blijven we deze traditie in ere houden

Het lijkt een traditie te worden bij Zonnestraal Festival. Waar het gros van de artiesten uit de Twentse regio komt is daar altijd een vreemde eend in de bijt uit noord- Nederland. Ook dit jaar heeft de festival organisatie weer iemand uit het noorden van Nederland weten te strikken namelijk Jimmy James. Wij vertellen het verhaal waar deze traditie vandaan komt. 

Daar was de vooraankondiging van Zonnestraal Festival 2016. De eerste editie van het festival werd opgezet door organisator Nick Laarhuis in samenwerking met de mensen van het Hagen. Een dj uit Borculo, een dj uit Hengelo, een dj uit Haaksbergen en de uit Beckum afkomstige Nick draaide ook zelf. Naast deze lokale dj’s stond daar iemand die niet uit de buurt kwam: Praia del Sol. Woonachtig op dat moment in Amsterdam maar van oorsprong een echte Fries. De bezoekers waren onwijs enthousiast over Praia del Sol dus tijdens editie twee werd Praia del Sol gewoon weer gevraagd. Dit keer was hij niet de enige Fries want Ricardo Silvio kwam samen met MC Martin Harder vanuit Leeuwarden om een set neer te zetten. De laatst genoemde sloten het festival af in 2017 en ook dat optreden maakte indruk.

Vorig jaar was het geen Fries maar een Groninger die vanuit het noorden des lands naar Haaksbergen moest rijden. Maar die weg was Chris Deluxe wel bekend aangezien hij regelmatig bij Dancing Bruins stond te draaien. Na zijn optredens in de zomer van 2018 bracht zijn unieke stijl van draaien hem naar het grote publiek. Tegenwoordig draait Chris Deluxe bij populaire radiostations als Radio 538 en Slam FM.

Dit jaar is het dus de beurt aan Jimmy James. Net als Ricardo Silvio, Martin Harder en Praia del Sol een échte Fries. Jimmy komt uit Dronryp een klein plaatsje tussen Leeuwarden en Franeker. Voordat hij in Haaksbergen op de bühne verschijnt heeft hij al een ruime 150 kilometer asfalt gezien. Dat is voor de Fries gelukkig geen reden om er geen grandioos zomers feestje van te maken bij Zonnestraal Festival.

Maar waarom telkens die ene noorderling op het festival affiche? In de omgeving Twente zijn veel soortgelijke dj’s die wellicht in het Twentse uitgaansgebied wat bekender in de oren klinken voor onze bezoekers. We houden er van om ook deze jongens te boeken zo komt de Almeloër BWESS, de Haaksbergse formatie Future Sounds en Jixbe uit Doetinchem dit jaar naar het Zonnestraal Festival. Maar voor de organisatie is er niks zo mooi als mensen genieten van een dj die wel retegoed is maar nog niet zo bekend in de regio. Zo kreeg Chris Deluxe vlak naar zijn optreden een boeking van de Muiterweek in Beckum en vroegen collega organisatoren na de eerste editie ‘zo zeg die Praia del Sol, waar heb je die vandaan?’. Dat geeft een kick als organisatie. De reden dat we dan terecht komen bij de dj’s uit Friesland en omgeving is simpel. Festival organisator en de verantwoordelijke voor de jaarlijkse line up Nick studeerde in Leeuwarden. En bij studeren hoort nou eenmaal stappen. In het nachtleven van Leeuwarden leerde hij de dj’s kennen en zo weet hij ons elk jaar weer te verrassen met iets uit noord Nederland.