Het festivalsfeertje. Wie is er niet gek op? Goede muziek, een mooie locatie, een relaxte sfeer en een stel leuke mensen zijn de basisingrediënten voor een heerlijk festival. Een mooiere festivallocatie als het Scholtenhagenpark ga je in Haaksbergen waarschijnlijk niet vinden en zo kwam Nick Laarhuis het idee voor een nieuw Haaksbergs festival. Wat had Haaksbergen nog niet en waar is Haaksbergen aan toe? De brainstormsessies begonnen en de naam Zonnestraal Festival was geboren.

Met Hollands Glorie in Haaksbergen en de vele tentfeesten in de omgeving was er in de zomer wat betreft het genre Nederlandstalig, live muziek en feestmuziek al voldoende aanbod. De muziekstijl moest dus net wat anders worden en er werd voor de eerste editie gekozen voor deephouse, tropical house en commerciële zomerhits. Muziekstijlen waarvoor vele Tukkers regelmatig naar het westen reizen met festivals als Strafwerk, Mysteryland en DGTL als voorbeelden. Dat moest het worden en Nick ging samen met exploitanten van het Hagen Paul en Saskia Overzee aan het werk. De partners voor het festival werden gevonden in Mediakanjers voor wat betreft de artwork en Teatro voor het stukje licht en geluid. Twee bevriende bedrijven uit Haaksbergen die goed bij het festival passen.

Zonnestraal Festival

Editie 1: Zonnestraal Festival 2016

Op zondag 17 juli 2016 om 15:00 gaf Nick Laarhuis onder zijn dj alias Nicky Vannettie de muzikale aftrap van de eerste editie van Zonnestraal Festival. Het festival vond plaats achter in het Scholtenhagenpark. De koks van Steakhouse Buffalo Bill bakten de lekkerste broodjes hamburger en Pulled pork en de cocktails werden verzorgd door de jongens van Sweet Orange Shot. Een beter weertje voor een festival met deze naam kon niet gewenst worden. Tanktops, korte broeken en zomerse jurkjes waren de ongeschreven dresscode voor deze zondagmiddag. De schoenen gingen uit en er werd met de blote voeten in het gras gedanst terwijl juist anderen hun picknickkleed hadden uitgerold en al chillend naar de dj’s kwamen luisteren. Naast Nicky Vannettie stonden voor deze eerste editie nog vier andere dj’s op het affiche. Mike Gerritsen, een jong talent uit Borculo, stapte als tweede het podium op. Als derde mocht de Haaksbergenaar Thom Sebo het podium betreden met daarna de geboren Hengeloër Vincent Post die onder de naam Vin Postega plaatjes draait. De afsluiter voor de eerste editie was Praia del Sol welke dat jaar ook op grote festivals als Latin Village en Amsterdam Dance Event mocht draaien.

Editie 2: Zonnestraal Festival 2017

De tweede editie van Zonnestraal was er één die in het teken stond van het weer. Na de succesvolle en zonnige eerste editie leken de weergoden ons dit jaar minder gunstig gezind te zijn. Er moesten keuzes worden gemaakt. Nadat de dj’s tijdens de eerste editie met hun koppie’s onder de zon hadden gestaan was dit jaar het risico te groot om de apparatuur niet overdekt te hebben staan met een mogelijke bui op komst. Het festival werd verplaatst naar het plein vlak achter restaurant het Hagen met het podium in de muziekkoepel. Zul je altijd zien: neem je het zekere voor het onzekere is het de hele zondag 9 juli stralend weer. Gelukkig is het plein voor de muziekkoepel ook uitermate geschikt voor een zondag dansen en het grasveld aansluitend werd sfeervol ingericht als lounge ruimte waar mensen konden genieten van een lekker glas Grolsch Weizen uit de speciaalbiermobiel. Het podium werd in 2017 muzikaal geopend door de uit Haaksbergen afkomstige dj Jelle en aansluitend wederom Nicky Vannettie. De uit Amsterdam afkomstige dj Brenny Aztech volgde daarop met zwoele deephouse waarna ook Praia del Sol een terugkeer maakte naar Haaksbergen. De afsluitende act voor 2017 was Ricardo Silvio die daarvoor MC Martin Harder mee had genomen uit Leeuwarden. Nieuw dit jaar was de karaoke tent waar de dj’s van Club Kroket samen met de bezoekers een feest der herkenning bouwde met diverse meezingers.

Zonnestraal FestivalHet Pandaberenbos: Factor10 2018

Na het succes van de festivals mocht Zonnestraal Festival in 2018 een zaal hosten tijdens Factor10 bij het Hagen. De organisatie van Factor10 had publiekstrekker Tony Junior op het podium staan en speciaal voor de liefhebber van techno, house en funky house was er een tweede area. De serre zaal van het Hagen werd omgebouwd tot jungle tussen de bamboe stonden dj’s Nicky Vannettie en Thom Sebo te draaien. Een nieuw concept was geboren.

Editie 3: Zonnestraal Festival 2018

Na het lezen van de ingevulde enquêtes over Zonnestraal Festival 2017 was één ding zeker: Zonnestraal Festival moest weer terug naar achter in het park. Ondanks de sfeervolle editie in 2017 met een grandioos feest voor de muziekkoepel werd het ‘met de voetjes in het gras’ gevoel gemist door de bezoekers. In samenwerking met Teatro werd er een overdekt podium gecreëerd. Ook dit jaar was dit overbodige luxe want ook op zondag 22 juli 2018 was het de gehele dag stralend weer. Door de enorme droogte in de zomer van 2018 was het gras van het Scholtenhagenpark niet groen maar bruin en de dansende voeten zorgden hier en daar zelfs voor een stofwolk. Nicky Vannettie opende dit keer samen met Unit het festival muzikaal waarna hun funky house over ging naar zomerhits gedraaid door Justin & Lee. Hierna volgde een man die het draaien tot een kunst heet verweven: Chris Deluxe. De uit Groningen afkomstige Chris Deluxe draait regelmatig op het populaire radiostation SlamFM en maakte online furore door dit filmpje op Dumpert. De afsluiter voor 2018 was de ras Amsterdammer Weslo, een jong talent dat de voetjes van de vloer kreeg met een megamix van verschillende platen en verschillende stijlen. Van Urban naar Django Wagner: Weslo flikte het gewoon. Terwijl de jongens van Marley Cocktails lekkere cocktails maakten, je je speciaalbiertje kon scoren bij de bar op wielen van het Hagen en de koks hun laatste hamburgers verkochten kon de organisatie van Zonnestraal wederom terugkijken op een zonnige en geslaagde editie.

Het Pandaberenbos: Kerstboomfeest 2018

Ook in 2018 kon er weer een Pandaberenbos worden opgebouwd. Dit keer niet in Haaksbergen maar tijdens het Kerstboomfeest in Beckum georganiseerd door de Muiterweek Beckum op tweede kerstdag. Aangezien dat Nicky Vannettie de huis-dj van de Muiterweek was en dus ook het Zonnestraal Festival organiseerde was dit bruggetje snel gemaakt. Terwijl Bart Eshuis in de cafézaal van café Halfweg de muziek verzorgde mocht Nicky Vannettie samen met Unit funky house, urban en techno draaien in de kleine zaal. Een intieme en gezellige tweede editie van het concept het Pandaberenbos.