Blog: een DJ op je feestje? Hier moet je op letten!

Je bent druk bezig met het organiseren van je bruiloft, je verjaardagsfeest, personeelsfeest of welk feest dan ook en je komt bij het gedeelte van de muziek. Een DJ is vaak betaalbaarder dan een complete live band maar zoals altijd zijn er een paar punten waar je op moet letten wanneer je voor een DJ kiest. Voor de één klinken de volgende do’s en dont’s als logisch maar toch gaat het nog vaak genoeg mis. Tijd voor een feestje? Wij regelen de locatie en adviseren je met het volgende blog over de DJ. 

De muziek van je feest kan de sfeer maken maar het kan ook zo zijn dat het feest totaal niet op gang komt met als oorzaak de muziek. Een band is vaak een stuk duurder dan een DJ maar bij de keuze voor een DJ op je feest is het belangrijk dat jullie op één lijn zitten met de DJ in kwestie.

Nadat de gasten verwelkomd zijn met een kop koffie of een welkomstdrankje is het tijd om langzaam aan de eerste stappen richting de dansvloer te zetten. Na een paar drankjes meer gaat dit nog makkelijker en zal al gauw de eerste polonaise worden ingezet of staan de eerste gasten á la John Travolta te zwaaien met de heupjes. Met een DJ kan het muzikaal alle kanten op maar ons volgende advies is een echte aanrader om er voor te zorgen dat de DJ op één lijn zit met jullie.

Denk niet: ik stel mijn eigen Spotify lijst wel samen dan komt het wel goed…

Spotify is top! Je sport ongetwijfeld net wat fijner met je eigen muziek door de oordopjes en je autorit naar het werk gaat net wat sneller wanneer je mee kunt zingen met je guilty pleasures. Denk niet dat het een groot feest gaat worden wanneer je je Spotify lijstje aansluit op het geluidssysteem en op het knopje shuffle drukt. Een DJ voelt het publiek aan, je Ipod of Iphone (gelukkig) niet. Het is een prima idee om te gebruiken als achtergrond muziek maar wanneer er een feestje gebouwd moet worden dan ga je het niet redden met een leuke Spotify lijst.

 

Skills!

Wat Spotify niet doet maar een (goede) DJ wel is het aanvoelen van het publiek. Dit is één van de belangrijkste skills van een DJ en daarmee kan een DJ zich onderscheiden. De opbouw in muziekstijlen is een kunst. Natuurlijk weet ook jij dat je niet begint met s’nachts naar tweeën van de Sjonnies of dat je net wanneer iedereen op de dansvloer staat te swingen een tranentrekker van Marco Borsato moet draaien maar welke platen kun je dan wel het beste draaien? Een ervaren DJ ziet al snel wat aanslaat en wat nodig is om de mensen niet meer terug op de stoelen te krijgen.

Naast de muziekkeuze is het natuurlijk ook belangrijk dat het allemaal lekker op elkaar overloopt. Een paar seconde stilte tussen de verschillende platen of verschrikkelijke overgangen die niet klinken vallen meteen op bij je gasten.

Ga met de DJ om tafel

Plan een afspraak om even met de DJ te gaan zitten over jullie voorkeuren en de voorkeuren van jullie gasten. De DJ heeft ongetwijfeld duizenden nummers op zijn computer of USB sticks maar zou je net zien dat dat nummer waar jullie voor het eerst op hebben gezoend tijdens het gala van de middelbare school er niet bij staat. Óf dat ene nummer waar die ene collega als een ware Jannes op mee kan zingen. Het is goed om even kennis te maken met de DJ en je mag best een beetje specifiek zijn wat betreft jouw muzikale wensen. Een goede DJ heeft tijdens dit gesprek al meteen tientallen nummers in zijn hoofd die die kan gaan draaien om het feest compleet te maken.

Tip: Het is een idee om bijvoorbeeld je 25 favoriete nummers op papier te zetten zodat de DJ hier zijn set om heen kan borduren.

Wees zelf niet eigenwijs!

Jij bent gek op Nederlandstalig of gaat jaarlijks naar vele house festivals en wilt dit dus terug laten komen op jouw eigen feestje. Goed idee, moet je doen! Maar wees niet eigenwijs door jouw smaak door te drukken terwijl de rest van de gasten die stijl niet waarderen. Voorbeeld: je bent gek op hardcore en vraagt de DJ of die er een paar platen in kan gooien met een flinke beat. De DJ ziet ongetwijfeld of het aanslaat maar daarbij zijn niet alleen de mensen op de dansvloer een graadmeter. Oom Henk en Tante Ingrid ergeren zich ongetwijfeld kapot wanneer er een half uur niks anders dan de harde beats uit de speakers komt. Zorg dat het afwisselend blijft zodat iedereen kan genieten van de muziek en wellicht is het beter om weer los te gaan op je eigen muziek tijdens een festival.

Thom Sebo

Kies voor een professional 

Het klinkt cliché maar het is een zeker feit dat goedkoop vaak van mindere kwaliteit is. Het is het waard om iets te besteden aan een professionele DJ met goede apparatuur en sfeervolle verlichting. Wanneer je een amateur laat komen met een laptop en twee speakers nodigt dit al veel minder uit dan iemand met een professionele draaitafel en wat mooie verlichting. Daarbij mag je van een professional verwachten dat de apparatuur werkt en dat alles zuiver klinkt terwijl je bij de huis, tuin en keuken DJ nog wel eens problemen ziet ontstaan met de apparatuur.

Laat ons u adviseren

Vraag ons om hulp tijdens de organisatie van het feest. Met meerdere feesten en partijen met DJ’s in de maand zien wij veel verschillende DJ’s langskomen met allen hun eigen kosten, stijl en uitstraling. Met deze ervaring weten wij wel welke DJ past bij jouw feest en welke jullie gasten op de dansvloer kunnen krijgen. Toch liever een band? Of een DJ met een live act of typetje? Wij adviseren jullie graag!

Ben jij druk bezig met de organisatie van jouw feest maar zoek je nog een geschikte locatie?
Wij helpen je graag en informeren je dan ook persoonlijk over de muzikale invulling indien nodig! 

Stuur een bericht naar info@het-hagen.nl voor het maken van een afspraak. 


Volg ons nu ook op Instagram: @hethagenbuffalobill