Bier van de maand augustus

Afgelopen weekend tijdens het Zonnestraal Festival is ons nieuwe bier van de maand in première gegaan. Het biertje paste perfect bij de sfeer van het festival en komende tijd kun jij het biertje gaan proeven bij ons Steakhouse Buffalo Bill of bij Het Hagen. We hebben het over de Heimans Juicy IPA. 

Heimans Juicy IPALaten we beginnen met de brouwer: de Heimans Juicy IPA wordt gebrouwen door de in Enschede woonachtige Leo Heino. Hij begon met het bier brouwen in zijn eigen schuur en liet onder andere de Juicy IPA proeven aan bekenden en bierkenners. De reacties op het bier waren zo positief dat hij een grote batch gebrouwen ging worden. Natuurlijk kon dit niet thuis in de schuur dus ging Heino de samenwerking aan met Rigters Bier in Buurse, dat overigens vorige maand het bier van de maand verzorgde bij het Hagen. Rigters Bier heeft zijn brouwerij beschikbaar gesteld en werden er 9000 flessen Juicy IPA gebrouwen.

Dan de smaak van het bier. Laten we voor op stellen dat de IPA over het algemeen een ietwat moeilijker te begrijp bier is dan het vorige bier van de maand (een witbiertje). IPA is over het algemeen iets bitterder. IPA staat natuurlijk voor Indian Pale Ale en het bier kent zijn oorsprong in Engeland. In Engeland gingen grote handelsschepen richting India en voor de bemanning werd onderweg bier meegenomen omdat dit vaak schoner was dan het water destijds. Helaas kon het normale pilsener de lange vaart niet aan aangezien het niet lang genoeg houdbaar was. Een slimme brouwer wist het bier langer houdbaar te maken door meer hop in het brouwproces te gebruiken en zo was het biersoort IPA ontstaan.

Heimans gebruikt naast de extra hop nog een bijzonder ingrediënt in zijn IPA namelijk verse Mango’s. Het plan was er al langer om een bier met vers fruit te maken en nadat de brouwer Leo Heino zijn vriendin met een paar verse Mango’s thuis zag komen heeft hij deze gebruikt bij het brouwen van de Juicy IPA. Een goed probeersel want de smaak van de Mango’s kwam mooi terug in het bier. Door de fruitige toon past de Juicy IPA perfect in deze tijd van het jaar.

Door de bittere en fruitige tonen in dit bier past het perfect bij de gegrilde vleesgerechten van ons steakhouse. Zelfs bij de iets pittigere gerechten komt dit bier goed tot zijn recht.

Rest het ons enkel nog om te zeggen: kom lekker uit eten bij ons steakhouse en laat je eens verrassen met een heerlijk speciaal bier.

Getagd met , , , ,